A csoportos coaching alapja az Action Learning módszertan, amely egy ötvenes években Reg Revans által kidolgozott elv, miszerint a tanulás egyenlő a programozott tudás, jól megformált kérdések, akcióterv és reflexió kombinációjával. Minden akciótanulós/intervíziós folyamat hat nélkülözhetetlen elemből áll: probléma/elakadás, coach/facilitátor, csoport (4-7 fő), kérdések, elköteleződés a folyamat iránt és elköteleződés az akcióterv iránt.

Ezen kívül a módszertan rugalmas, a szakirodalom anekdotaszerűen említi, hogy könnyebb megmondani, mi NEM Action Learning, ahelyett, hogy definiálja, mi az. Mi is magunkra és a célközönségünkre szabtuk a folyamatot az általunk tanultak alapján.

A mi üléseink 3 ügyféllel és 2 coach/facilitátorral zajlanak 90 percen keresztül.

Az ülések menete a következő:

– rövid bemutatkozás

– az elakadás rövid bemutatása

– annak az elakadásnak a kiválasztása, amellyel a csoport foglalkozik

– elakadás részletes körbejárása objektív kérdésekkel

– pozitív pletyka, azaz az esethozó megerősítése, erőforrásainak kihangsúlyozása

– brainstorming rész (ötletek, tapasztalatok, javaslatok, minden és bármi, ami segíthet az esethozónak megoldani a problémáját)

– az esethozó leírja a rövid távú vállalását

– záró kör

A csoportos coaching ülések fő erőssége, hogy mindenki egyenrangú és mindenki szakértő a maga nemében. Ezt az első üléseken nehezen hitték el nekünk, tőlünk várták a “megoldást”, tanácsadói és coach szerepben vártak bennünket, a facilitálás szokatlan volt az első résztvevőknek. Idővel pedig pont ez a két elem vezetett oda, hogy mára vannak olyan csoporttagjaink, akik segíteni járnak vissza, amolyan “visszaadni a közösbe” érzéssel, másokkal megosztani a saját tapasztalataikat és tudásukat. Ez azért is fontos, mert a harmadik elem, a sokszínűség, szintén alapja egy akciótanulós csoportnak, így az esethozó elakadása gyakran már attól megoldódik, ahogy a többiek kérdeznek, hiszen abban benne van a sajátos nézőpontjuk.

Mindez azért lehetséges, mert ügyelünk arra, hogy az üléseken létrejöjjön a pszichológiai biztonság, a kapcsolódás, a közösséghez tartozás érzése (amit természetesen a zárt facebook csoportban is erősítünk). Ha ezek nem lennének, és a résztvevők nem tudnának őszinték lenni és megnyílni, az ülések sem lennének ennyire hatékonyak.

A nem várt mellékhatások pedig a következők – a résztvevők megtanulnak:

  • lényegre törően, objektíven, szuggesztió nélkül kérdezni, tömören fogalmazni és röviden bemutatkozni
  • visszajelzést adni és kapni
  • jelen lenni, aktívan figyelni, nem pedig a háttérben több feladatot is végezni
  • hatékonyan networkingelni (ami a fent említett bizalomnak köszönhető)

Az Action Learning módszertan alapú csoportos coachingnak több előnye is van, de talán a legnagyobb, hogy ez egy hatékony egyvelege a tréningnek, coachingnak és mentoringnak. Éppen ezért használják széles körben egészségügyi intézmények, oktatási intézmények, nagyvállalatok (Microsoft, Boeing, Wells Fargo, Sony Music, Panasonic, Samsung), az ENSZ, és rengeteg egyéb szervezet. 

Ha kipróbálnád egyedül vagy csapatoddal, keress bátran, vállalunk egyéni szervezésű csoportos üléseket is!

Ha pedig coach vagy és érdekelnek a részletek, olvasd el angol nyelven íródott szakdolgozatomat a témában, jelezd válaszlevélben és elküldöm neked emailben.