Az árazás lelki tényezői
“Tükrözze a szolgáltatásod ára az értékedet!”
Konkrétan rosszul vagyok az ilyen és ehhez hasonló mondatoktól, mert nem vezetnek sehova. Azaz félrevezetnek. A szolgáltatásaim és a termékeim ára nem az én értékemet tükrözik. Az én értékemet nem tükrözi semmi. Nem kell, hogy külsőleg meghatározott értékeszköz fejezze ki az én belső értékemet. Ha így gondolod, fájdalmas lesz az értékesítés, mert minden nem megvalósult eladást elutasításnak érzel. Pedig annyi, hogy a vállalkozót el kell választani a vállalkozástól. És a salest a saját magunk elfogadásától. Amikor nem vesznek tőlünk, nem velünk van a baj, nem mi vagyunk bénák (hányszor hallottam ezt!) hanem egyszerűen nem kell (még) a vevőnek az, amit mi árulunk.
Tehát ahelyett, hogy lelki kérdést csinálj a megfelelő ár megállapításából, az egyetlen belső tényező, ami az árazásnál fontos: komfortos legyen neked. Tudd kimondani az árat anélkül, hogy gyomorgörcsöd legyen. Anélkül, hogy azt érezd kirabolnak vagy te rabolsz ki valakit. Az előbbiből megvetés lesz, az utóbbiból bűntudat. Egyik sem konstruktív érzés.
A konstruktív az, ha azt érzed, te is megvennéd magadnak és bárcsak meg is tudtad volna, amikor mi itt tartottál 1-2-5 évvel ezelőtt. Mekkora jófej vagy már hogy ilyen jó áron adsz ennyi tudást, tapasztalatot, problémámegoldási készséget!
Az árazás technikai kivitelezése
Többféleképpen tudod beárazni a szolgáltatásod:

1. Óradíj alapú
– hátránya: macerás mérni, vezetni
– a motiváció nincs összhangban az eredménnyel (azaz attól, hogy sok időt töltesz valamivel az még nem feltétlenül eredményes)

2. Projekt alapú
– pont az az előnye, ami az előző hátránya: jobban lehet koncentrálni a végeredményre, mint a munkával eltöltött időre
– hátránya viszont az ún. “projekt szétesés”, amikor az ügyfél állandó változtatása miatt nehezen lehet tartani az időt és/vagy a célokat
– másik hátránya az elvégzéshez szükséges idő alábecslése

3. Retainer alapú (bérlethez hasonló konstrukció)
– az ügyfél előre fizet amolyan foglalót és igény szerint veszi igénybe a szolgáltatásod: tulajdonképpen biztonsági hálót jelentesz az ügyfeled számára, ugyanolyan logikával, mint az életbiztosítás
– az ügyfél a zsenialitási zónába eső készségeidet használja akkor, amikor gyors megoldásra van szüksége
– kiszámítható bevételt biztosít, de ugyanaz a veszélye, mint a projektnél: szétesés, alábecslés
Az árazás összehangolása azzal, ahogyan dolgozol
A fenti képlet (katt a címre) attől más, mint a többi az az, hogy figyelembe veszi az egyéni, csoportos és/vagy projekt alapú szolgáltatások energetikai különbségét. Ezek ugyanis teljesen más energiák mozgósítását igénylik – a csoportos alapúnál például energia hullámokkal dolgozunk (nyugodt, csendes energiák a felkészülésnél, majd energia robbanás az eseménynél). Ezért teljesen más árazással is fogunk dolgozni ezek meghatározásánál, ami változatlan, az az elvárt bevétel és költség.
Ha meghökkentő számok jöttek ki, és azt sem tudod, merre indulj, szívesen segítek kibogózni a dolgokat!