Rólam

A nyelv és a gondolkodás egymásra való hatása mindig is nagyon érdekelt, még azelőtt is, hogy nyelvészeti témában kutattam az egyetem után. Háromnyelvűként sokszor éreztem azt, hogy három különböző énem is van – bizonyos fogalmakat nyelvi szinten ki tudok ugyan fejezni, de a valódi jelentését nem tudom átültetni a másik nyelvre, mert hiányzik a kifejezés kontextusa, kulturális háttere. Így jutottam el idővel a szakfordításig, ahol pont ezzel tudok játszani. Sőt, a játéktér bővül a sok különböző szakterületek által, így egyik héten jogi és gazdasági szövegekkel molyolok, rá következő héten pedig mozgáskorlátozott sportolók motivációjáról tolmácsolok ép sportolóknak.

A szakfordítás és tolmácsolás pedig elvezetett a vállalkozói létig. 2009-ben lettem hivatalosan egyéni vállalkozó, és használtam is ezt a szókapcsolatot, de nem azonosultam a jelentésével. Mindaddig, míg 2014-ben nem kezdtem bele egy másik vállalkozásba. Kikerülve a komfortzónámból és abból, amihez értek, kézműves és iparművészeti ajándéktárgyakat értékesítettem. Ebből a pár hónapból rengeteget tanultam. Megismerkedtem a sales és marketing fogalmakkal, a beszállítókkal való tárgyalás és ügyfélkezelés nehézségeivel, de egyben bele is szerettem az üzleti világba. Mitől lesz egy vállalkozó sikeres, és mitől megy csődbe egy másik? Hogyan lesz egy üzleti ötlettől üzleti lehetőség? Hol vannak a mikrovállalkozókat támogató közösségek, háttérintézmények, és mit tesznek azért, hogy a gazdaság meghatározó szereplői megismerjék egymást?

Bújtam az internetet, mert azt hittem, hogy ezekre a kérdésekre a válaszokat csak én nem tudom. Hogy mindenki körülöttem, aki vállalkozik, tudatosan teszi azt, hosszú és rövid távú stratégia mentén, kiváló csapattal és hatalmas családi támogatottsággal. Kiderült, hogy ezt rosszul gondolom, így létrehoztam 2020 februárjában a Szegedi VállalkozóNŐk csoportot azzal a céllal, hogy havonta találkozzunk, beszélgessünk, tapasztalatot és tudást cseréljünk.

2021. januárban átneveztük hALadjunk csoportra, és ketten vezetjük a társammal. Több száz vállalkozónővel folytatott beszélgetés után kristálytisztán kirajzolódnak azok az okok, amelyek a nőket hátráltatják álmaik megvalósításában és céljaik eléréseben: korlátozó hiedelmek, társadalmi elvárások és az ezer arca mögé bújó imposztor szindróma. 2022 májusában pedig elindítottam a komplex programomat, amely a vállalkozói mindset kialakítására hivatott. A program intenzív és interaktív – teljes jelenlétet és fókuszt követel. Mindent belegyúrtam, amit az elmúlt három évben tanultam és tapasztaltam: coach módszertant, üzleti mentori tapasztalatot és több száz csoportos coach ülés tanulságát.

A program stabil alapokat nyújt annak, aki csak most kezdi a vállalkozását. Ugyanakkor haladóknak is ajánlott, akik újra szeretnék definiálni magukat néhány évnyi vállalkozásvezetés után. Végül azok is tudnak tanulni belőle, akik alkalmazotti státuszban vannak, de a szemléletük miatt intrapreneurként tekintenek rá, azaz belső vállalkozóként. Ezekben az emberekben egy közös van: látnak egy problémát, és nemcsak, hogy megkeresik a megoldást rá, de mindezt a költségek minimalizálása, az erőforrások optimalizálása és a hatás maximalizálása mellett. Más szóval: hALadni akarnak.

Kérdésed van?

Ha kérdésed merült fel a szolgáltatásaimmal kapcsolatban, lépj velem kapcsolatba a megadott elérhetőségeim egyikén!

Elérhetőségek