Rólam

A Vajdaságban, multikulturális környezetben nőttem fel, ahol a szerb(horvát)ul és magyarul beszéltünk, és emellett több más nyelv és kultúra kavalkádja vett körül. A 30 ezres “városban” mindenki ismert mindenkit. És bár ez ma már nem számít PC-nek, de tudtuk azt is, hogy ki milyen nemzetiségű: a zöldséges bosnyák volt, a cukrász albán, a fotóműhelyes magyar, a hentes pedig szerb.

Az idegen nyelv nem csak egy tantárgy volt, hanem eszköz, ami ahhoz kellett, hogy megértsük egymást – és a filmeket, amiket csak felirattal vetített a TV. A kilencvenes években a barátnőim úgy tanultak meg spanyolul, hogy rendületlenül nézték a brazil szappanoperákat. Én az egy év egyetemi spanyolkurzus után tartottam nagyjából ott, ahol ők a marathoni tv-nézést követően!

Úgy gondolom, hogy a szinte észrevétlenül magamra szedett nyelvekkel nemcsak egy-egy új kifejezőeszközt tanultam meg, hanem kulturális sokszínűséget és hozzáállásbeli nyitottságot is kaptam. Már az egyetemi éveim alatt elkezdtem tanítani, így tulajdonképpen egyszerre tanultam a nyelvtanítási módszertant, és próbáltam ki a gyakorlatban. Pontos naplót vezettem a diákjaim haladásáról, amit néha-néha elővettem és próbáltam átgondolni, hogyan lehetne még hatásosabban, hatékonyabban segíteni nekik. Akkor éreztem igazán sikeresnek magamat, amikor láttam, hogy nő az önbizalmuk azáltal, hogy egyre magabiztosabban szólalnak meg és egyre jobban fejezik ki magukat angolul.

Abban hiszek, hogy akkor lehet sikeres a nyelvtanulás, ha egyéni élethelyzetekre szabott módszerekkel dolgozunk. És itt jön a képbe a coaching, melynek eszköztára biztosítja, hogy ez megvalósulhasson. Hogyan? Konkrét, elérhető, mérhető, személyes igényekhez igazított és időben behatárolt célokat tűzünk ki. Tudatossá téve az életvezetést, az idő- és /energiagazdálkodást, megkeressük a rendszeres nyelvgyakorlás helyét az ügyfél életében. Folyamatosan reflektálunk a folyamatra, a sikerélményekre és a megtett útra. Ismerős témákkal kezdünk, mert róluk magabiztosan tudtok beszélni, és így haladunk a kevésbé ismerős témák felé. Ezek mind-mind közelebb visznek az áhított szinthez, ráadásul a nyelvtanuló kellemes mellékhatásként még önismeretre is tesz szert.

Nem sokban más a módszertan a Business English Coaching szolgáltatásom esetén sem. Vállalkozók és vezetők számára a fentieket üzleti angol szókincsen és témajavaslatokon alapuló vállalkozásfejlesztési fókusszal egészítem ki. Értékteremtés, sikeres együttműködések, lojális ügyfelek és elégedett vásárlók – nem ez minden vállalkozó álma?

Segítségemmel a problémafókusz megoldásfókuszra változik, így mindez nemcsak elérhetetlen álom marad, hanem megvalósítható céllá válik. Hiszek abban, hogy aki képes legyőzni szorongásait, a nyelvtanuláshoz kapcsolódó félelmeit, nyitottabbá, magabiztosabbá és ennek eredményeképpen sikeresebb emberré és sikeres vállalkozóvá válik. Én ebben a folyamatban motivátorként veszek részt: eszközöket és stratégiákat adok az ügyfelek kezébe, hogy rájöjjenek, milyen vállalkozói kultúrát szeretnének építeni a cégükben.

A coaching folyamat nem tanácsadás, hanem a coachee ráébresztése a saját megoldásaira és útjára. És nem is puszta beszélgetés, hanem valódi “csinálós műfaj”. A kitűzött célt különböző szemszögekből vizsgáljuk, hogy a leghatásosabb és leghatékonyabb módon érjük el. Ezen a ponton a hozzám érkező ügyfelek annyira megerősödnek, hogy kedvet és lendületet kapnak a könyvíráshoz is. Néha csak önterápiás jelleggel, néha pedig önismereti jelleggel, de egyre gyakrabban azért, hogy megmutassák a világnak kik is ők és mit üzennek neki. Ebben is a folyamatban is támogatóként vagyok jelen, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor szívesen hajcsárkodom is, mert a cél az eredmény elérése, azaz szülessen meg a könyv, amely évekig a fiók alján/felhőben lapult.

Kérdésed van?

Ha kérdésed merült fel a szolgáltatásaimmal kapcsolatban, lépj velem kapcsolatba a megadott elérhetőségeim egyikén!

Elérhetőségek